Wat is autisme?
Bij mensen die autisme hebben, werken de hersenen op een andere manier dan bij de meeste mensen. Zij kunnen daardoor minder goed tegen verschillende prikkels, zoals geluiden, geuren, fel licht, drukte warmte of aanraking dan de meeste mensen. Bij te veel prikkels of plotselinge veranderingen worden ze soms boos of verdrietig. Stilte en vaste regels kan ze helpen om rustig te worden. Vaak kunnen mensen met autisme niet goed zien of aanvoelen hoe iemand anders zich voelt. De officiële naam is autismespectrumstoornis (ASS).
Mensen met autisme ervaren problemen op drie verschillende vlakken; sociale interactie, communicatie en gedrag. Ze ervaren op elk van deze drie vlakken minimaal één probleem. Op ieder vlak geven we een aantal voorbeelden van problemen die ze kunnen ervaren.
Wat betekent dit voor jou?
Als je ouder autisme heeft kan dit voor jou ook erg lastig zijn. Als jij bijvoorbeeld verdrietig, boos of eenzaam bent dan kan het gebeuren dat je ouder dit niet doorheeft of niet goed weet hoe te reageren. Misschien moet het thuis ook wel vaker rustiger zijn waardoor je bepaalde dingen niet mag doen die je leeftijdgenoten wel mogen. Je vader of moeder kan er zelf niks aan doen dat hij of zij autisme heeft. Hij of zij is zo geboren. Misschien vinden ze het ook lastig om dit met je te bespreken. Soms schamen ze zich voor autisme en de problemen die ze ervaren. En dat terwijl 1 op de 100 mensen autisme heeft in Nederland.
“Mijn vader heeft mij wel eens uitgelegd dat hij niet tegen veranderingen kan, want dan raakt hij in de war. Dat vind ik wel zielig voor hem. Toch vind ik het vervelend dat ik me altijd daaraan moet aanpassen. En hij begrijpt het niet als ik dan boos of verdrietig ben.”
-jongen met vader met autisme